Cetelem bubbles
Cetelem bubbles

Ekologické solárne panely: Prečo sa do nich oplatí investovať a čo zvážiť pred kúpou?

Solárne panely sú ekologickým a výhodným riešením. Hoci je počiatočná investícia vysoká, v budúcnosti sa vám niekoľkonásobne vráti. Zistite, prečo sa oplatí investovať do solárnych panelov, čo zvážiť pred ich kúpou a ako ich môžete financovať.

Aké typy solárnych panelov existujú a aký je medzi nimi rozdiel?

V bežnej reči sa pomenovanie solárny panel využíva pre všetky zariadenia, ktoré využívajú slnečnú energiu. V skutočnosti však rozlišujeme dva typy solárnych panelov – fotovoltické panely a solárne kolektory.

Fotovoltické panely

Tieto solárne panely slúžia na výrobu elektriny. Solárne články, ktoré sú v nich umiestnené, dokážu zachytiť v priemere 8 až 18 % slnečných lúčov a premeniť ich na elektrickú energiu. Množstvo zachyteného slnečného žiarenia však závisí aj od veľkosti, značky a kvality fotovoltických panelov.

Solárne panely na výrobu elektriny sú ideálnym doplnkovým alebo alternatívnym zdrojom na prevádzku spotrebičov v domácnosti, no poslúžia aj na ohrev vody. Najviac ich oceníte vtedy, ak počas dňa používate veľa elektrických spotrebičov a chcete ušetriť na energii.

Fotovoltický systém s batériami môže slúžiť aj ako záložný zdroj v prípade, keď nečakane vypadne elektrina. Zachráni vás, ak potrebujete pracovať na počítači alebo používate zdravotnícku pomôcku, ktorá musí mať stabilné pripojenie k elektrine.

Fotovoltické solárne panely sa hodia aj na chatu či chalupu, kde nemáte možnosť pripojenia do distribučnej siete, alebo kde ste len príležitostne a veľa elektriny nepotrebujete.

Solárne kolektory

Ak hľadáte solárne panely na ohrev vody, mali by ste sa poobzerať po slnečných kolektoroch. Práve tie sa na tento účel používajú najčastejšie. Zachytené slnečné lúče premieňajú na teplo a nie na elektrinu, ako je to u fotovoltických panelov. 

Kolektory majú povrchovú vrstvu upravenú tak, aby absorbovali čo najviac slnečných lúčov a len malé množstvo sa odrazilo späť. V priemere ich zachytia 15 až 22 %. Konečné číslo sa však opäť môže líšiť v závislosti od kvality, veľkosti i počtu solárnych panelov. Platí však, že drahšie modely dokážu aj na menšej ploche zachytiť viac lúčov.

Využívanie tohto solárneho systému je ideálne pre viacčlennú rodinu, keďže ním výrazne znížite výdavky za ohrev vody. Kolektory sa dajú pripojiť k existujúcemu ohrevnému systému alebo využívať samostatne, napríklad na zohrievanie vody v bazéne.

Prečo investovať do solárneho systému?

Či už ide o solárne panely na výrobu elektriny, alebo na ohrev vody, oba druhy si vyžadujú nemalú počiatočnú investíciu. Tá sa vám však v budúcnosti niekoľkonásobné vráti, a to nielen v podobe ušetrených peňazí. Viete, aké sú výhody využívania solárneho systému?

●     Slnko patrí k obnoviteľným zdrojom energie a elektrina z neho je takmer úplne čistá.

●     Výroba elektriny a tepla týmto spôsobom je bezúdržbová, tichá a nezaťažuje životné prostredie.

●     Solárny systém sa dá využívať takmer v každej časti sveta.

●     Hoci je počiatočná investícia do solárnych panelov vyššia, samotná slnečná energia je veľmi lacná a nemôže zdražieť, ako je to napríklad pri zemnom plyne.

●     Využívaním niektorého zo solárnych systémov získate aj určitú sebestačnosť.

●     Solárne panely na výrobu elektriny môžete používať aj na miestach, kde sa nedá zaviesť elektrina klasickým spôsobom.

●     Nainštalovaním solárnych panelov na chatu alebo dom automaticky zvyšujete hodnotu nehnuteľnosti, čo sa oplatí, ak ju plánujete v budúcnosti predať.

●     Solárny systém je zeleným riešením s veľkým potenciálom do budúcnosti. Využívanie obnoviteľných zdrojov je čoraz populárnejšie a fotovoltické panely môžu byť v domácnosti veľkou výhodou aj v prípade, že sa rozhodnete investovať do elektromobilu.

Čo zvážiť pred kúpou solárnych panelov?

Ešte pred samotnou kúpou treba zhodnotiť, či máte vhodné podmienky a priestor na umiestnenie vybraného typu solárneho panelu. Ak plánujete stavať nový dom, myslite na to už pri projektovaní.

Fotovoltické panely i solárne kolektory je najlepšie orientovať na juh, aby dokázali zachytiť čo najviac slnečných lúčov. Ak ich umiestnite nevhodne, výrazne znížite ich efektívnosť. Ak môžete solárne panely umiestniť len na západnú či východnú stranu, budete potrebovať viac kusov, aby ste zvýšili percento zachytených lúčov.

Dôležité je tiež to, aby mali správny sklon a konštrukcia strechy ich dokázala uniesť. Preto sa pred inštaláciou vždy poraďte s odborníkom na solárne systémy aj s architektom. Pri výbere solárnych panelov treba zobrať do úvahy aj typ strešnej krytiny.

Pri solárnych kolektoroch aj fotovolotických paneloch treba dávať pozor tiež na to, aby miesto, kde budú umiestnené, nezatieňovali stromy či iné budovy. Pred inštaláciou kolektorov sa takisto uistite, že ohrievač vody nemáte príliš ďaleko.

Ako kúpu solárnych panelov financovať?

Aj v prípade solárnych panelov si môžete pomôcť štátnou dotáciou na eko projekty. O príspevok na fotovoltické panely môžete požiadať len vtedy, ak bývate v rodinnom dome. K slnečným kolektorom sa dostanú aj obyvatelia bytov.

V oboch prípadoch však platí, že dom alebo byt sa musí nachádzať mimo Bratislavského kraja. Ďalšou podmienkou je, že o príspevok môže požiadať len fyzická osoba a nehnuteľnosť, v ktorej chcete solárne panely využívať, nesmie slúžiť ako sklad či sídlo firmy. Prenajímať ju môžete aj právnickej osobe či neziskovej organizácii, no nie celú, ale len 15 % z celej plochy.

Aká je výška štátnej dotácie?

Štát vám na kúpu fotovoltických panelov prispeje 1 500 €, pri solárnych kolektoroch je to 1 400 €. Suma sa však môže zvýšiť až na 1 750 € v prípade, že je nehnuteľnosť zateplená a nemáte prístup k centrálnemu zdroju tepla.

O dotáciu na fotovoltické panely sa už ale nedá požiadať, keďže záujem bol veľmi veľký a financie vyhradené na rok 2021 sa rýchlo vyčerpali. To však neplatí o slnečných kolektoroch.  

Ak by ste sa však k štátnej dotácii nedostali alebo by vám peniaze aj tak chýbali, na kúpu či dofinancovanie solárnych panelov môžete využiť našu výhodnú EKO pôžičku s garantovaným úrokom 4,9 % ročne. Požičať si môžete od 2 000 do 50 000 € bez poplatku za poskytnutie úveru.

EKO pôžička od Cetelem. Reprezentatívny príklad: Pri úvere vo výške 15 000,00 €, s úrokovou sadzbou 4,90 % ročne, s počtom mesačných splátok 72 vo výške 257,72€, s dobou splatnosti 72 mesiacov je celková čiastka, ktorú spotrebiteľ zaplatí 18 555,84€ vrátane poistenia. Poplatok za poskytnutie úveru je 0 €. RPMN je vo výške 5,01 %. Výpočet RPMN nezohľadňuje sumu určenú na úhradu poistného, pretože poistenie nie je podmienkou poskytnutia pôžičky. Na schválenie a poskytnutie pôžičky nie je právny nárok.

Navigace Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Klientská zóna