Cetelem bubbles
Cetelem bubbles

Zateplenie domu je jedna z najlepších investícií do bývania: Koľko stojí a ako ho financovať?

Vďaka zatepleniu domu znížite nielen výdavky na kúrenie, ale zlepšíte aj kvalitu bývania. Zistite, koľko stojí zatepleniu domu a ako ho môžete financovať.

Zateplenie môže výrazne zvýšiť kvalitu vášho bývania a znížiť výdavky za kúrenie. Navyše je ekologické, keďže vďaka nemu spotrebujete v domácnosti menej energie. Rozmýšľate nad zateplením rodinného domu? Zistite, prečo sa to oplatí, koľko vás bude celá realizácia stáť a ako ju môžete financovať.

Prečo sa zateplenie domu oplatí?

Zateplenie domu je pomerne veľkou investíciou, no v budúcnosti sa vám niekoľkonásobne vráti. Náklady na vykurovanie sú v mnohých domácnostiach tým najvýraznejším výdavkom. Najmä, ak bývate v staršom, zle zaizolovanom dome, v ktorom teplo uniká aj cez strechu či okná.

  • Ak by ste však takýto dom zateplili, náklady by vám mohli klesnúť až o tretinu či dokonca o polovicu. Navyše by ste bývali ekologickejšie, keďže na kúrenie by ste potrebovali menej energie. Ak používate kotol na tuhé palivo, úspornejším vykurovaním by sa znížilo aj množstvo vyprodukovaných škodlivých emisií, ktoré prispievajú ku globálnemu otepľovaniu.
  • Zateplením domu predĺžite aj jeho životnosť a zlepšíte kvalitu bývania. Zateplené múry sú odolnejšie voči nepriaznivému počasiu a pomáhajú udržiavať ustálenú teplotu vo vnútri. V lete sa tak dom nebude zbytočne prehrievať a v zime zase lepšie udrží teplo. V miestnostiach bude príjemná teplota, aj keď nebudete kúriť celý deň.
  • A nemusíte sa báť ani toho, že by vám dom po čase začal plesnivieť. Práve naopak, v nezateplenom dome je riziko oveľa vyššie, keďže vlhkosť je nestála. Ak budete pravidelne a poctivo vetrať, žiadne plesne sa vo vašej domácnosti neobjavia.
  • Navyše ak plánujete dom v budúcnosti predať, zateplením zvýšite jeho hodnotu. Tiež je to skvelá príležitosť na zmenu jeho vzhľadu a navrhnutie novej fasády.

Koľko stojí zateplenie domu?

Na určenie presnej ceny za zateplenie rodinného domu treba podrobné informácie o nehnuteľnosti. Do konečnej sumy sa nezarátava len množstvo a druh použitého materiálu. Výraznou položkou je aj vypracovanie projektu, úpravy, ktoré treba pred a po zateplení spraviť, a cena za prácu.

Čo všetko ovplyvňuje cenu za zateplenie domu?

1. Vypracovanie projektu 

Najlepší prehľad o tom, koľko vás to celé bude stáť, získate vďaka projektu od odborníka (projektanta alebo architekta). Ten prezrie celý dom, zhodnotí jeho stav a určí, ako je na tom nehnuteľnosť energeticky (napr. aké sú vaše tepelné straty). Podľa toho vyberie materiál, aký je pre váš dom na zateplenie vhodný, aký hrubý by mal byť a aký podklad treba zvoliť.

Aj keď veľa ľudí odborníka vynecháva a spoliehajú sa na názor známych či rôznych majstrov, neodporúčame vám to. Hoci je vypracovanie projektu investícia navyše, môžete tým v budúcnosti veľa ušetriť. Ak už od začiatku budete postupovať pri zatepľovaní nesprávne, nebudete dodržiavať technologické postupy a normy a neskôr budete musieť veci prerábať, celý projekt sa vám niekoľkonásobne predraží. Navyše tým môže byť ovplyvnená aj bezpečnosť a kvalita stavby.

2. Druh a množstvo materiálu na zateplenie domu 

Cena za materiál na zateplenie domu je tou najvýraznejšou položkou. Na zatepľovanie domov sa u nás najčastejšie využíva polystyrén alebo minerálna vata. Oba druhy majú svoje pre a proti, a to, ako sa nakoniec rozhodnete, závisí od odporúčaní odborníka, vašich preferencií a takisto finančných možností.

Minerálna vlna je drahšia, no poskytne vám lepšiu ochranu proti prehrievaniu, má dlhú životnosť, nepoškodia ju hlodavce a ani hmyz, navyše odpudzuje vodu a je nehorľavá. Je však ťažšia, a preto treba pri montáži používať lepidlá a tmely najvyššej triedy a tiež kovové kotvy, ktoré nie sú najlacnejšie.

Polystyrén na zateplenie je zase cenovo výhodnejší, výborne drží teplo, jednoducho sa montuje a väčšinou netreba použiť ani žiadne špeciálne tmely či lepidlá. Jeho vlastnosti sú však primerané cene. Polystyrén je citlivejší na vyššie teploty a horšie odoláva škodcom i nástrahám počasia.

Platí však, že pri výbere materiálu sa neoplatí šetriť. Radšej si zvoľte drahší, no kvalitnejší materiál, ako by ste mali neskôr so zateplením problémy a museli ho prerábať.

3. Príprava domu na zateplenie  

Pri zateplení starého domu treba počítať nielen s výdavkami na projekt a materiál, ale aj na prípadné doplnkové práce. Vždy je dobré hneď na začiatku spraviť celkovú kontrolu domu, aby ste vedeli, či netreba niečo dopredu opraviť. Veľakrát sú problémom vlhké obvodové múry, ktoré sa pred zateplením musia dať do poriadku, a to môže cenu výrazne navýšiť.  

Takisto treba skontrolovať izoláciu strechy a okien, aby sa nestalo, že hoci dom zateplíte, teplo vám bude aj tak stále unikať. Rovnako musíte zaplatiť aj za prípravu podkladu na zatepľovanie. V prípade, že ide o naozaj starú stavbu, na ktorej sú nevhodné alebo zničené omietky, musia sa úplne odstrániť. Treba aj vyrovnať všetky nerovnosti a praskliny a zbaviť sa nečistôt, rias či iných chýb spôsobených počasím.

4. Cena za prácu, lešenie a úpravu fasády

Výslednú sumu za zateplenie domu ovplyvňuje aj cenu za prácu. Tá sa môže líšiť podľa toho, či si vyberiete veľkú firmu, živnostníka alebo požiadate o pomoc známeho. Cena je ovplyvnená tiež regiónom a rozsahom zateplenia (niekedy sa napríklad nezatepľujú všetky obvodové múry) či doplnkových prác. Takisto musíte počítať s výdavkami za stavebné lešenie, za jeho zloženie a neskôr i rozloženie, a tiež za odvoz odpadu, ktorý pri práci vznikne.

Po úspešnom zateplení domu prichádza na rad nová fasáda a vyšperkovanie celkového vzhľadu. Často sú s ňou spojené aj výdavky na výmenu okenných parapetov, odkvapového systému, svetiel na fasáde či na namontovanie bleskozvodov.

Ako financovať zateplenie rodinného domu

Chceli by ste zatepliť, no veľkú jednorazovú investíciu si nemôžete dovoliť? Zateplenie domu nemusíte financovať len z vlastného vrecka. Na výber máte aj z iných možnosti.

Štátna dotácia

Pri zateplení domu máte možnosť požiadať aj o štátnu dotáciu. V rámci projektu „Bývajte úsporne“ od Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky môžete získať finančný príspevok až vo výške 8 800 eur. Ten sa vzťahuje nielen na zateplenie fasády, ale dokonca aj na obnovu domu. Napríklad na výmenu strechy, okien či vnútorných priečok.

O príspevok na zateplenie domu môže požiadať každá fyzická osoba, ktorá má na Slovensku trvalý pobyt a je buď slovenským občanom, alebo občanom iného členského štátu Európskej únie. Na dotáciu máte nárok, ak ste zateplili rodinný dom skolaudovaný pred viac ako 10 rokmi alebo novostavbu mladšiu ako 3 roky. Novostavba však musí mať takmer nulovú spotrebu energie.

Ďalšou podmienkou na získanie dotácie na zateplenie domu je, aby slúžil len na bývanie a nie na podnikateľské účely. Ak ste živnostník, nemôžete mať v dome napríklad dielňu, sklad či sídlo firmy.

Eko pôžička

Ak však podmienky na získanie štátnej dotácie na zateplenie domu nespĺňate alebo vám príspevok nestačí, nemusíte vešať hlavu. Potrebné peniaze môžete získať aj vďaka výhodnej Eko pôžičke od Cetelem. Tá je určená pre vybrané ekologické projekty, ktoré prispievajú k udržateľnému využitiu zdrojov energie. Využiť sa dá aj na zateplenie domu a je možné skombinovať ju aj so štátnym príspevkom.

Požičať si môžete od 2 000 € do 50 000 €, čo sa dá využiť nielen na zateplenie, ale aj na výmenu starého kotla či kúpu solárnych panelov. Poskytnutie úveru máte bez poplatku a navyše dostanete aj garantovaný úrok 4,9 % ročne.

 

EKO pôžička od Cetelem. Reprezentatívny príklad: Pri úvere vo výške 15 000,00 €, s úrokovou sadzbou 4,90 % ročne, s počtom mesačných splátok 72 vo výške 257,72€, s dobou splatnosti 72 mesiacov je celková čiastka, ktorú spotrebiteľ zaplatí 18 555,84€ vrátane poistenia. Poplatok za poskytnutie úveru je 0 €. RPMN je vo výške 5,01 %. Výpočet RPMN nezohľadňuje sumu určenú na úhradu poistného, pretože poistenie nie je podmienkou poskytnutia pôžičky. Na schválenie a poskytnutie pôžičky nie je právny nárok.

Navigace Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Klientská zóna