Cetelem bubbles
Cetelem bubbles

Kúpa tepelného čerpadla: Aké čerpadlo vybrať a prečo sa doň oplatí investovať?

Tepelné čerpadlo je ideálnou voľbou, ak chcete kúriť a ohrievať vodu ekologicky a lacno. Hoci nestojí málo, investícia sa vám postupne vráti. Zistite, aké tepelné čerpadlo si vybrať, prečo sa doň oplatí investovať a ako môžete jeho kúpu financovať.

tepelne cerpadlo

Čo je to tepelné čerpadlo a ako funguje?

Tepelné čerpadlá sú jedným z najekologickejších a najúspornejších spôsobov, ako kúriť či ohrievať vodu v domácnosti. Využívajú obnoviteľné zdroje energie a fungujú na podobnom princípe ako obyčajná chladnička.

Takisto ich poháňa elektrický kompresor, no zatiaľ čo chladnička odvádza teplo z potravín von, u tepelných čerpadiel je to opačne.Tie odoberajú teplo z okolitého prostredia, najčastejšie zo vzduchu, vody alebo pôdy, a odovzdávajú ho vykurovaciemu systému.

Aké tepelné čerpadlo vybrať?

Pri tepelných čerpadlách máte na výber hneď z niekoľkých variantov. Tie sa od seba líšia veľkosťou, cenou, no najmä tým, odkiaľ čerpajú energiu.

4 základné typy tepelných čerpadiel

     Tepelné čerpadlo voda/voda

Tepelné čerpadlo voda/voda čerpá teplo zo spodnej vody. Tá je pre tepelné čerpadlá veľmi spoľahlivým zdrojom, pretože si po celý rok udržuje konštantnú teplotu od 8 do 12 °C. Prameň však musí byť celkom výdatný. Dôležitý je dobrý prietok, aby ponorné čerpadlo dokázalo doručiť vodu do tepelného čerpadla.

Inak je to však jeden z najefektívnejších typov a investícia doň sa vám vráti najrýchlejšie. Musíte však počítať s tým, že počiatočné náklady navýši vybudovanie studničného vrtu. Budete potrebovať až dve studne s hĺbkou 5 až 25 metrov, ktoré od seba musia byť vzdialené minimálne 15 metrov. 

     Tepelné čerpadlo zem/voda

Pri tepelnom čerpadle zem/voda si môžete vybrať z dvoch typov podľa toho, či sa na vašom pozemku viac oplatí vytvoriť hlbinný vrt alebo zabudovať zemný kolektor.

Hlbinný vrt na získavanie tepla sa hodí najmä na rozlohovo menšie miesta a tiež do chladnejších oblastí. Počet vrtov môže byť rôzny. Závisí od toho, aká veľká je nehnuteľnosť, ktorú chcete vykurovať, či koľko tepla miniete. K bežnému rodinnému domu väčšinou stačí jeden alebo dva vrty. Siahať však musia do hĺbky 50 až 100 metrov. Teplo zo zeme sa v tomto prípade dostáva do tepelného čerpadla pomocou soľanky (zmes vody a nemrznúcej látky), ktorá prúdi v rúrkach ukrytých vo vrte.

Tepelné čerpadlo zem/voda môže fungovať aj vďaka zemnému kolektoru. Tento spôsob je obľúbený najmä pre vyvážený pomer ceny a výkonu. Teplo, ktoré sa počas leta nahromadí vo vrchnej časti pôdy, sa vďaka kolektorom môže v zime použiť na vykurovanie.

Tento typ je však iný ako klasické solárne panely. Ide totiž o ohybné polyetylénové rúrky ukryté v hadici. Tie sa zakopávajú približne do dvojmetrovej hĺbky na miesto s rozlohou 40 až 50 m². Hĺbka sa mení podľa toho, aké zloženie má pôda na vašom pozemku.

Ak neinštalujete zemný kolektor k novostavbe, musíte počítať s rozkopanou záhradou. Navyše ho nemôžete dať len tak hocikde. Vybrané miesto musí mať počas dňa dostatok svetla a nesmie byť v blízkosti stromov (ani ich naň po úprave pôdy nemôžete zasadiť). Tie by vytvárali tieň a ich korene by mohli kolektor poškodiť.

     Tepelné čerpadlo vzduch/voda

Tepelné čerpadlo vzduch/voda odoberá teplo z okolitého vzduchu a odovzdáva ho vode v kúrení. K jeho zapojeniu tak netreba žiadne veľké doplnkové práce, keďže vzduch je plne dostupný. Aj preto je toto čerpadlo jedno z najlacnejších.

K tepelnému čerpadlu vzduch/voda sa však hodí mať ešte aj doplnkový zdroj tepla. Ide o to, že čím chladnejší vzduch, tým nižšia je aj účinnosť čerpadla. Pri mínusových teplotách by tak samotné zariadenie ohrev nezvládlo.

Výhodou je, ak už vo svojom dome máte zavedený nejaký typ elektrického kúrenia (napr. podlahové kúrenie alebo elektrické infražiariče), s ktorým sa kombinuje najlepšie. Tepelné čerpadlo vzduch/voda sa však viac ako na vykurovanie používa na ohrev vody.

     Tepelné čerpadlo vzduch/vzduch

Pri tepelnom čerpadle vzduch/vzduch neputuje teplo zo vzduchu do vody vo vykurovacom systéme, ale rovno sa vyfukuje do miestností. Jeho inštalácia je tak lacnejšia a jednoduchšia. Veľkou výhodou je tiež to, že pri tomto type sa dá celý systém obrátiť a čerpadlo bude slúžiť ako klimatizácia. Niekomu však môže prekážať zvýšené prúdenie vzduchu v miestnostiach. 

Aký je rozdiel medzi tepelným čerpadlom a bojlerom?

Váhate, či si na ohrev vody zaobstarať tepelné čerpadlo alebo radšej lacnejší bojler? I keď sa elektrický bojler môže na prvý pohľad zdať ako výhodnejší variant, nie je to tak. Hoci stojí menej, nie je taký efektívny. Zatiaľ čo bojler premení 1 kW elektriny na 1 kW tepla, už aj malé tepelné čerpadlo dokáže z 1 kW vytvoriť až 3 kW tepla. Z dlhodobého hľadiska je teda čerpadlo jasným víťazom.

Prečo investovať do tepelného čerpadla?

Kúpa tepelného čerpadla je nemalou investíciou. I keď malé tepelné čerpadlá kúpite aj za 2 000  €, klasický typ na vykurovanie aj ohrev vody do rodinného domu stojí približne 7 000 až 9 000 €. K tomu všetkému ešte treba pripočítať výdavky za inštalačné práce. Aj tak sa však mnohým domácnostiam oplatí.

Ak sa doň rozhodnete investovať, výrazne tým môžete znížiť výdavky za kúrenie aj ohrev vody. Veľký rozdiel pocítite najmä v prípade, ak máte v domácnosti elektrický vykurovací systém. Hoci je počiatočná investícia vysoká, v tomto prípade sa vám vráti už za 5 až 8 rokov.

Ďalším veľkým plusom tepelných čerpadiel je ich ekologickosť, keďže teplo čerpajú z obnoviteľných zdrojov. Hoci kompresor, ktorý ich poháňa, využíva elektrinu, ide len o veľmi malé množstvo. Navyše, aj tú môžete získať z obnoviteľného zdroja, napríklad vďaka solárnym panelom. No i keby ste používali elektrinu z distribučnej siete, stále je to udržateľnejší variant.

Podobne ako elektromobily či solárne panely, aj tepelné čerpadlá môžu prispieť k tomu, aby sme upustili od fosílnych palív, znížili našu uhlíkovú stopu a chránili životné prostredie.

Čo zvážiť pred kúpou tepelného čerpadla?

Hoci má tepelné čerpadlo veľa výhod, vždy treba dobre zvážiť, či je pre vás naozaj vhodnou voľbou. Ak bývate v staršom nezateplenom dome, ktorý v najbližšej dobe ani neplánujete zatepliť, zníženie výdavkov za kúrenie by neprinieslo ani tepelné čerpadlo. Jeho výhody sa prejavia najmä v domácnosti, kde sú minimálne tepelné úniky.

Treba tiež počítať s tým, že zariadenie je trochu hlučné. Je preto dôležité, aby ste ho mohli umiestniť na také miesto, kde by nerušilo vás a ani vašich susedov. Rovnako tak zvážte, či máte dostatok priestoru a vhodný terén, napríklad na inštalovanie zemného kolektora alebo vybudovanie studní.

Investovanie do tepelného čerpadla sa nemusí oplatiť ani v prípade, keď na kúrenie a ohrievanie vody používate zemný plyn.

Ako kúpu tepelného čerpadla financovať?

Ak ste zhodnotili, že niektoré z tepelných čerpadiel by ste si chceli zadovážiť aj do vašej domácnosti, no nemáte dostatok peňazí alebo nechcete naraz investovať veľkú sumu, skúste inú cestu. Pri financovaní tepelných čerpadiel bol donedávna nápomocný aj štát, keďže ste v rámci projektu Zelená domácnostiam II. mohli požiadať o dotácie na rôzne eko projekty.

Finančné prostriedky určené na rok 2021 sa však už minuli a podávanie žiadostí je pozastavené. Ak nechcete čakať na opätovné spustenie výzvy a kúpiť si tepelné čerpadlo čo najskôr, využite našu EKO pôžičku. Požičať si môžete od 2 000 do 50 000 € bez poplatkov za poskytnutie úveru. Navyše vám garantujeme výhodný úrok 4,9 % ročne.

 

 

EKO pôžička od Cetelem. Reprezentatívny príklad: Pri úvere vo výške 15 000,00 €, s úrokovou sadzbou 4,90 % ročne, s počtom mesačných splátok 72 vo výške 257,72€, s dobou splatnosti 72 mesiacov je celková čiastka, ktorú spotrebiteľ zaplatí 18 555,84€ vrátane poistenia. Poplatok za poskytnutie úveru je 0 €. RPMN je vo výške 5,01 %. Výpočet RPMN nezohľadňuje sumu určenú na úhradu poistného, pretože poistenie nie je podmienkou poskytnutia pôžičky. Na schválenie a poskytnutie pôžičky nie je právny nárok.

Navigace Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Klientská zóna