Cetelem bubbles
Cetelem bubbles

Kúpa kotla: Na čo sa pri výbere zamerať a ako ho financovať

Výber správneho kotla je náročná úloha. Pri kúpe treba zvážiť nielen jeho cenu, ale aj veľa ďalších faktorov. Poradíme vám, na čo sa pri výbere kotla zamerať, ako ho financovať, či aké výhody a nevýhody majú jednotlivé typy.

Na čo sa pri kúpe kotla zamerať?

Najdôležitejšou úlohou kotla je zabezpečiť teplo a ohrev vody v domácnosti. Jeho správny výber je preto pre pohodlie i efektívnosť kúrenia kľúčový. Pri kúpe kotla by ste nemali zabudnúť zvážiť niekoľko zásadných parametrov.

1. Druh paliva

Plyn, elektrina, oleje alebo tuhé hmoty? Pri kúpe kotla zvažujte nielen jeho cenu, ale aj druh  paliva a jeho ekologickosť. Takisto berte do úvahy aj priemerné ročné náklady.

Zistite si, do akej miery zaťažuje kotol, ktoré ste si vybrali, životné prostredie. Napríklad emisie z kúrenia drevom sú nielenže vysoké, ale držia sa aj príliš nízko nad zemským povrchom. To má za následok vznik smogu a zníženú kvalitu ovzdušia.

2. Výkon kotla

Jedným z najdôležitejších parametrov pri výbere je práve výkon kotla. Výkon, ktorý by bol ideálny pre vašu domácnosť, si môžete aj jednoducho vypočítať. Potrebujete na to len vedieť presnú výmeru miestností, ktoré chcete vykúriť.

Pri starších domoch s horšími termoizolačnými vlastnosťami je to na 1 m2 výkon 150 W. Pri novostavbách a pasívnych domoch zase 70 W na 1 m2.

Tento výpočet vám však poskytne len približné informácie. Pri výbere sa preto neváhajte poradiť s odborníkom. Ak máte možnosť vidieť aj projekt nehnuteľnosti, zistite si tiež informácie o tepelných stratách. Aby ste náhodou nezainvestovali do kotla, ktorý vám nebude stačiť.

3. Aktuálne vybavenie a stav domu

Pri kúpe kotla pozerajte aj na celkový stav domu a jeho polohu. Je rozdiel kupovať kotol pre manželský pár bývajúci v novostavbe a pre rodinu v staršom dome. Potreby oboch domácností sa totiž líšia. Nesprávny typ kotla môže dramaticky zvýšiť ich náklady.  

Takisto pamätajte, že ak by ste chceli zainvestovať do plynového kotla, musíte tomu prispôsobiť aj komín. A to môže takisto zvýšiť celkové náklady.

Aké typy kotlov existujú?

     Kotol na tuhé palivo

Tento typ kotlov patrí do lacnejšej kategórie. Priaznivú cenu však nemá len samotný kotol, ale aj potrebné palivo, teda uhlie, drevo čikoks. Kotly na tuhé palivo majú väčšinou zaujímavú vychytávku – automatické dávkovanie paliva podľa potreby.

Mínusom je však náročnejšia údržba. Ak by ste ho pravidelne nečistili od usadenín, popola a nespáleného paliva, znížili by ste jeho životnosť. 

Veľkou nevýhodou týchto kotlov je tiež ich ekologické zaťaženie, keďže fungujú  na princípe spaľovania fosílnych palív.

     Kotol na biomasu

Spomedzi kotlov na tuhé palivo je zaujímavou možnosťou kotol na biomasu. Teplo sa vytvára spaľovaním dreva, štiepok, brikiet alebo peliet, ktoré sú finančne výhodné. Kotol na biomasu patrí tiež k ekologickejším možnostiam, v porovnaní napríklad so zemným plynom

Nevýhodou je, že potrebujete dosť miesta nielen na samotný kotol, ale aj na úschovu paliva. Takisto vás čaká pravidelná údržba, ak si vyberiete model bez automatického čistenia. 

     Kotol na plyn

Najčastejším typom plynových kotlov sú kondenzačné kotly. Ich veľkou výhodou je, že dokážu zachytávať teplo aj zo spalín, ktoré vznikajú pri používaní zemného plynu. Väčšinou si môžete vybrať zo závesných typov alebo samostatne stojacich. Niektoré sú určené len vykurovanie, iné dokážu aj ohrievať vodu.  

Kondenzačný kotol je preto naozaj efektívny a ekologický. Mnohí výrobcovia uvádzajú, že jeho efektívnosť je 98 % až 100 %. Dokonca patrí aj medzi tie lacnejšie alternatívy. Jeho mínusom sú však vyššie prevádzkové náklady ako aj fakt, že musí mať pravidelnú revíziu  kvôli bezpečnosti. 

Pre koho je tento typ kotla vhodný? Ideálny je pre domácnosti s už existujúcou plynovou prípojkou. Ak túto prípojku nemáte, ale o kotle na plynné palivo uvažujete, musíte rátať s investíciou navyše za montáž prípojky.

     Kotol na kvapalné palivá

Ak nemáte prípojku na plyn, zaujímavou možnosťou sú kotly na kvapalné palivá. Zastaralé naftové typy vymenili tie na oleje v špecializovaných nádržiach. Kotol na kvapalné palivo funguje na princípe ťažkých alebo ľahkých vykurovacích olejov.

Investovať však musíte nielen do samotného zariadenia, ale aj do čerpadla, ktoré tlačí potrebnú kvapalinu z nádrže do kotla. Olej ale nemusíte dopĺňať príliš často. V priemere je to raz za rok alebo raz za dva roky.

Medzi výhody kotlov na kvapalné palivo patrí 95 % efektivita, silný výkon a samostatnosť pri fungovaní. Okrem dopĺňania paliva vás nečaká takmer žiadna údržba. Mínusom je však pomerne vysoká cena paliva, spotreba a aj zložité skladovanie. Ideálne je umiestniť kotol do technickej miestnosti, pivnice či skladu. 

     Elektrokotol

Hľadáte jednoduché, pohodlné a ekologické riešenie? Odpoveďou je elektrokotol, ktorý sa ľahko inštaluje i udržuje. Najčastejšie sa na vykurovanie používa v novostavbách a pasívnych domoch.

Medzi jeho výhody patria nebadateľné straty tepla a skvelá funkčnosť aj napriek nízkemu výkonu. Keďže náklady na elektrinu sú pomerne vysoké, v dome s horšími tepelnoizolačnými vlastnosťami by ste sa finálnemu účtu nepotešili. Pri elektrokotloch je tiež nutné zvažovať ďalší spôsob ohrevu vody.

Aký kotol vybrať na ohrev vody?

     Kotol s prietokovým ohrevom

Tento typ kotla spotrebuje viac energie, pretože zohrieva vodu aj v čase, keď sa rozhodne sprchovať celá rodina. Vodu však dokáže zohriať veľmi rýchlo. Kotly s prietokovým ohrevom fungujú predovšetkým na plyn.

     Kotol s externým zásobníkom na ohrev vody

Pri týchto kotloch je voda z vykurovania ďalej hnaná do radiátorov či do zásobníka. Na tomto princípe fungujú kotly plynové, elektrické, ale aj tie na tuhé palivo.

     Kotol so vstavaným zásobníkom

V tomto prípade nejde o nárazový ohrev, ale o ohrev zásobníka vody (40 l – v závislosti od kotla). Ak sa však rozhodne sprchovať celá rodina, zapne sa funkcia prietokového ohrevu. Teplá voda sa tak ujde všetkým.

Ako kúpu kotla financovať? 

Kúpa kotla môže byť pre rodinu pomerne veľkou a nákladnou investíciou. Aj preto sa štát rozhodol aspoň čiastočne pomôcť formou dotácie. V rámci projektu Zelená domácnostiam II ste mohli požiadať o príspevok na kotly na biomasu. Finančné prostriedky vyhradené na rok 2021 sa však už minuli a momentálne je podávanie žiadostí pozastavené.

Vďaka našej EKO pôžičke nemusíte čakať, pokiaľ sa spustí nová výzva. Požičať si môžete od 2 000 do 50 000 € bez ďalších poplatkov za poskytnutie úveru a so zvýhodneným úrokom 4,9 % ročne. Financovať ňou môžete úsporný kotol triedy A+ i ďalšie eko projekty.

EKO pôžička od Cetelem. Reprezentatívny príklad: Pri úvere vo výške 15 000,00 €, s úrokovou sadzbou 4,90 % ročne, s počtom mesačných splátok 72 vo výške 257,72€, s dobou splatnosti 72 mesiacov je celková čiastka, ktorú spotrebiteľ zaplatí 18 555,84€ vrátane poistenia. Poplatok za poskytnutie úveru je 0 €. RPMN je vo výške 5,01 %. Výpočet RPMN nezohľadňuje sumu určenú na úhradu poistného, pretože poistenie nie je podmienkou poskytnutia pôžičky. Na schválenie a poskytnutie pôžičky nie je právny nárok.

Navigace Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Klientská zóna