Slováci si radi požičiavajú

Slováci si čoraz radšej požičiavajú finančnú hotovosť na uspokojenie svojich potrieb. Podľa prieskumu spoločnosti Cetelem, najvýraznejší rast popularity v rámci jej portfólia zaznamenala pôžička Cetelem, so 44% medziročným prírastkom objemu úverov poskytnutých za prvý polrok 2008. Priemerná výška pôžičky predstavovala 130 628 korún. Nasledujú kreditné karty, ktorých objem za polrok vzrástol o 8%. Nákup na splátky síce zabezpečuje vo finančnom prepočte najväčší podiel na celkovej produkcii (695,52 mil. Sk = 46,6 mil. EUR), trhová pozícia tohto produktu je však stabilizovaná a predstavuje iba 7% nárast za prvý polrok 2008.

Podľa vekového rozloženia boli v prvom polroku 2008 najčastejšími klientmi spoločnosti ženy a muži vo vekovom rozmedzí 36-50 rokov. Tí tvorili pri všetkých troch produktoch viac ako 34 percentný podiel. Druhou najviac zastúpenou skupinou boli mladí ľudia vo veku od 26 do 35 rokov. Táto skupina tvorila viac ako 31% percentný podiel. Veková kategória 18 - 25 rokov zaberala 11,7% až 16,7% podiel všetkých klientov spoločnosti Cetelem. 15,8 až 18,4% klientov bolo vo veku nad 51 rokov.

Úverové produkty využívali viac muži ako ženy. Pomer bol iba mierne v ich prospech, od 55% po 58,6% (viď. priložená tabuľka).

Z hľadiska rodinného stavu, najviac využívali úverové služby bezdetné rodiny. Ich pomer bol viac ako 53,1%. Tento, v poslednom období mierne rastúci, trend odzrkadľuje obľubu využitia spotrebiteľského úveru v období, kedy si zariaďujeme prvé vlastné domácnosti, prípadne rekonštruujeme a obnovujeme vybavenie domácnosti po osamostatnení sa detí.

Klienti pri nákupoch na splátky investovali podľa prieskumu najčastejšie do tovarov súvisiacich so záľubami a športom (12,2%). Kúpa televízorov predstavovala 11,8% všetkých nákupov na splátky a 10,9% klientov zakúpilo PC alebo notebook. Pri pôžičkách sa najväčšej obľube tešili pôžičky do 200 000 Sk bez udania účelu (37,3%) a pôžičky určené na rekonštrukcie a obnovu bývania (22,1%).

Zadĺženosť slovenských domácností, podľa prieskumu Barometer Cetelem, nedosahuje v európskom porovnaní ani jednu desatinu priemeru. Na slovenskú domácnosť pripadajú pohľadávky vo výške 368 EUR, čo výrazne zaostáva za európskym priemerom, ktorý predstavuje 4 724 EUR. Z európskych krajín sú podľa prieskumu najviac zadĺžené domácnosti vo Veľkej Británii s priemernou zadĺženosťou 12 857 EUR. Z prieskumu vyplýva, že v slovenských domácnostiach je stále priestor na rast trhu s úverovými službami. Spotrebiteľský úver je jedným z prostriedkov, ako si dožičiť vyšší štandard, či už vybavenia domácnosti alebo v oblasti vzdelávania, či hobby.

Nákup na splátky

4,5%

6,4%

4,6%