Rok 2008 nepoznamenaný krízou Slováci sa nebáli zadlžovať

Výsledky poskytovania finančných služieb spoločnosti CETELEM SLOVENSKO a .s. zaznamenali v roku 2008 nárast. Podľa vyhodnotenia objemu poskytnutých spotrebiteľských úverov je zrejmé, že finančná kríza na konci minulého roku významne neovplyvnila spotrebiteľské správanie Slovákov.

Nárast objemu nákupov na splátky predstavoval v uplynulom roku 7% oproti roku 2007, čo je vo finančnom objeme nárast o 3,73 mil. € (112,45 mil. Sk). „Pôžičky Cetelem“ vzrástli v roku 2008 významnejšie - až o 68% v porovnaní s predchádzajúcim rokom, čo predstavuje objem 10,06 mil. € ( 303,117 mil. Sk). Objem čerpaných úverových prostriedkov prostredníctvom kreditných kariet rástol o 7 %, v objeme 2,18 mil. € ( 65,708 mil. Sk).

Viz. Tab:

Úverový produkt Objem poskytnutých úverov (tis. Sk) Nárast objemu Perc. nárast
Nákup na splátky 2007 2008 (%) (tis. Sk)
1.kv 332 203 368 050 35 847 11%
2.kv 314 696 325 457 10 761 3%
3.kv 343 618 354 816 11 198 3%
4.kv 610 237 664 851 54 614 9%
Spolu 1 600 754 1 713 173 112 420 7%
Pôžička 2007 2008 (tis. Sk) (%)
1.kv 58 564 93 997 35 433 61%
2.kv 130 708 178 339 47 631 36%
3.kv 110 495 249 390 138 895 126%
4.kv 143 757 224 915 81 158 56%
Spolu 443 524 746 641 303 117 68%
Kreditná karta 2007 2008 (tis. Sk) (%)
1.kv 200 426 222 282 21 856 11%
2.kv 255 525 268 878 13 353 5%
3.kv 260 261 281 594 21 333 8%
4.kv 287 803 296 966 9 163 3%
Spolu 1 004 015 1 069 720 65 705 7%

Najvyšší nárast spoločnosť zaznamenala pri poskytovaní Pôžičiek Cetelem v 3. štvrťroku. Ich objem dosiahol medziročný nárast až o 126%, čo v prepočte znamená 4,61 mil. €.

Vo všeobecnosti sa pod výrazný nárast objemu produkcie Pôžičiek Cetelem v roku 2008 podpísalo zvýšenie hornej hranice pri účelových pôžičkách určených na bývanie a kúpu automobilov na 34 000 EUR , v dôsledku čoho vzrástla priemerná suma jednej poskytnutej pôžičky až na 4 481,18 € (135 000 Sk).

Rovnako ma svoj podiel na úspechu intenzívnejšia reklamná kampaň a posilnenie distribučných kanálov, akým je vybudovanie regionálnej pobočkovej siete v roku 2008 v 6 krajských mestách.
Dynamický nárast zaznamenalo poskytovanie pôžičiek cez Internet - o 64% na úroveň 6,8 mil. € (205 mil. Sk)

Kreditná karta a Nákup na splátky sú na trhu etablované produkty, ktoré dosahujú plánované nárasty. Ich hodnota nárastu oproti predchádzajúcemu rok je zhodne 7%. Tento nárast je považovaný za úspešný vzhľadom sa silne konkurenčný charakter trhu.

O spoločnosti CETELEM

Spoločnosť Cetelem, člen skupiny BNP Paribas Group, je priekopníkom v poskytovaní spotrebiteľ-ských finančných služieb. Pôsobí na trhu od roku 1953 a internetové služby poskytuje od roku 1997. Je lídrom na trhu vo Francúzku aj v Európe. Do dnešného dňa poskytol služby viac ako 30 miliónom zákazníkov v 27 krajinách na 4 kontinentoch.

BNP Paribas, ktorá bola založená 23. mája 2000 spojením Banque Nationale de Paris a Paribas. Disponuje jednou z najväčších medzinárodných sietí - pôsobí v 85 krajinách sveta a zamestnáva 155 000 zamestnancov. Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s Ratings Services zaraďuje BNP Paribas medzi päť najsilnejších bánk sveta. RATING: AA+