Cetelem bubbles
Cetelem bubbles

Výroba vianočných ozdôb podľa Cetelem

Potešme príjemnou vianočnou atmosférou a tradičnou výzdobou nielen seba, ale aj všetkých svojich blízkych, ktorí nás navštívia počas Vianoc.

Poďme nakuknúť do našej vianočnej dielničky

Z histórie vieme, že naši predkovia si ozdoby vyrábali svojpomocne. Boli to hlavne drevené a slamené ozdoby, oriešky, jabĺčka, retiazky zo sušených sliviek či šípok, papierové hviezdy, ale aj ozdoby z cesta. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako si dokážeme ozdobiť a rozvoňať naše domovy lacno a jednoducho.  

Ozdoby z papiera  

Ak chceme vyrobiť niečo naozaj pekné, efektné a pritom neutratiť veľa za kúpené dekorácie, tak papier (biely alebo farebný) je tá správna voľba. Postačí papier (s gramážou 90-120 gsm, teda hrubší ako štandardný kancelársky papier), ceruzka, nožnice a náš fotonávod.

Papierový stromček

Pri výrobe stromčeka najskôr papier prehneme na polovicu (na šírku alebo na výšku), nakreslíme polovicu stromčeka (cez zhyb papiera) a po celej dĺžke aj rovné čiary (ako na druhom obrázku). Z papiera vystrihneme obvod stromčeka aj nakreslené čiary a rozložíme ho. Zdola začneme prehýnať každý druhý pásik nastrihnutého papiera, aby nám vznikol priestorový (3D) vianočný zasnežený stromček. Nalepiť na neho môžeme malé papierové hviezdičky.

Šablóna stromčeka na stiahnutie TU.

Papierový anjelik

Naším ďalším tipom na vianočnú výzdobu je papierový anjelik. Opäť potrebujeme len hrubší papier, pero a nožnice. Na papier si podľa šablóny nakreslíme „telo“ anjela. Vystrihneme a nezabudneme urobiť aj dva vodorovné zástrihy, ktoré cez seba zasunieme a vznikne nám takýto jednoduchý anjelik. Dozdobiť ho môžeme trblietkami alebo vymaľovať. Ako sa vraví, fantázii sa medze nekladú.

Šablóna anjelika na stiahnutie TU.

Ozdoby z nepečeného cesta  

A čo takto niečo z „pekárskej dielne“? Ak je odpoveď áno, správnou voľbou sú tieto ozdoby z nepečeného cesta. Zapojiť môžeme aj deti, zábavu a príjemnú atmosféru nám navodí už výroba cesta.  

Na cesto budeme potrebovať:

  • 1 šálku polohrubej múky,
  • ½ šálky soli,
  • ½ šálky vlažnej vody,
  • podložku na vaľkanie, valček na cesto, formičky na vykrajovanie, štetec s ostrým koncom alebo nožnice, špagát, fixky, pečiatky a pod.  

V prvom rade si zmiešame múku, soľ a vodu. Vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré si vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Pomocou formičiek si vykrojíme rôzne tvary, do ktorých štetcom alebo nožnicami spravíme dierku v hornej časti na prevlečenie špagátu, aby sa dali ozdoby zavesiť. Kým je cesto mäkké, zdobiť ho môžeme napr. voňavými klinčekmi. Cesto sa musí následne nechať vysušiť aspoň 24 hodín (ideálne 48 hodín). Keď sú ozdoby vytvrdnuté, môžeme ich ozdobiť pečiatkami, vymaľovať farbami či fixkami, napísať mená členov rodiny alebo venovanie a ozdobu podarovať. Nakoniec si nastriháme špagát a prevlečieme cez dierku, aby sme ozdoby mohli zavesiť.

Veselé vianočné tvorenie želá Cetelem :)

Navigace Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Klientská zóna