Cetelem bubbles
Cetelem bubbles

Moderný elektrobicykel: Čo zvážiť pri jeho výbere a ako ho financovať?

Elektrobicykle sa stávajú čoraz populárnejšími. Hoci na prvý pohľad vyzerajú takmer rovnako ako tie obyčajné, prinesú vám väčší komfort z jazdy. Sú vhodné na šport, zábavu, pre dobrodruhov, mestských ľudí, no aj pre seniorov či ľudí s obmedzeniami, pre ktorých je jazda na klasickom bicykli príliš náročná.

Čo je to elektrobicykel a prečo si ho kúpiť?

Elektrobicykel je spojením klasického bicykla, elektromotora a+ batérie, no stále to nie je skúter či motocykel, pretože jeho rýchlosť je zákonom obmedzená do 25 km/h. Je to však ďalší ekologický a efektívny spôsob dopravy. Dokážete na ňom dôjsť ďalej, zdolať aj náročnejší terén a ísť rýchlejšie ako na klasickom bicykli, hoci patríte k cyklistickým začiatočníkom. Ideálnou voľbou je aj v prípade, keď by ste chceli na bicykli jazdiť do práce, no odrádza vás dĺžka a náročnosť trasy.

Elektrobicykel ponúka asistovaný pohon, ktorý navýši vašu silu a uľahčí vám šliapanie do pedálov, takže sa ani nespotíte. Ak však dosiahnete rýchlosť väčšiu ako 25 km/h, elektrický pohon sa automaticky vypne. Ak spomalíte, opäť sa aktivuje. Na riadidlách si takisto môžete regulovať, aká veľká má byť jeho pomoc.

Čo zvážiť pri výbere elektrobicykla?

1. Kde chcete elektrobicykel využívať?

Ešte pred samotnou kúpou musíte mať jasno v tom, na čo a v akom teréne chcete bicykel využívať – či vás má dopraviť do práce, alebo na ňom chcete jazdiť skôr po lesných cestách. Podľa druhu terénu sa líši konštrukcia, druh motora aj celkový vzhľad bicykla. Vyberať si môžete z troch najbežnejších typov:

Mestské elektrobicykle

●     Mestské elektrobicykle majú klasický dizajn, ktorý je skoro na nerozoznanie od bežných modelov.

●     Ako väčšina mestských bicyklov, aj tieto majú rámovú rúrku nízko, aby sa vám ľahšie nasadalo i zosadalo, napríklad pri čakaní na semafore. 

●     Sú takisto vybavené blatníkmi, potrebným osvetlením, stojanom a nejakým nosičom, najčastejšie praktickým košíkom.  

●     Majú menší počet prevodov, takže sú jednoduchšie na ovládanie.  

●     Existujú dokonca aj skladacie mestské elektrobicykle, ktoré oceníte najmä vtedy, ak využívate popri bicyklovaní aj verejnú dopravu.

Trekingové elektrobicykle

●     Trekingové elektrobicykle môžete využívať nielen v meste, ale aj na dlhšie trasy či na jazdu v miernom teréne. 

●     Majú robustnejšiu konštrukciu prispôsobenú na jazdu v prírode, no nehodia sa do príliš náročného terénu s veľkými prevýšeniami.

●     Sú väčšie ako mestské elektrobicykle a nie vždy majú blatníky či úložný priestor.

●     Majú tiež viac prevodov, aby sa vám ľahko šlo aj po nerovnom povrchu.

Horské elektrobicykle

●     Horské elektrobicykle sú ideálne na jazdu v náročných podmienkach a po strmých kopcoch.

●     Sú vhodné najmä pre skúsených jazdcov, ktorí pravidelne zdolávajú náročný terén a zručne ovládajú bicykel, takže nepotrebujú veľa prevodov.   

●     Tento typ elektrobicyklov má aj silnejší motor, ktorý je pri jazde v horšom teréne veľmi potrebný.

●     Bývajú ťažšie, pretože ich konštrukcia je prispôsobená podmienkam, do ktorých sú vyrobené. Majú aj väčšie kolesá a širšie plášte.

●     Môžete si vybrať aj odpružený typ, ktorý sa lepšie ovláda aj na veľmi nestabilnom povrchu. Takýto elektrobicykel si však vyžaduje častejšiu údržbu a aj väčšiu investíciu.

2. Akú má batériu a aký je jeho dojazd?

Typ batérie a jej výdrž patria k najdôležitejším veciam, o ktorých sa treba pri výbere nového elektrobicykla dostatočne informovať. Kapacita batérie ovplyvňuje to, aký má bicykel dojazd, ako často ju treba dobíjať a aká je jej životnosť. Vždy si pred kúpou overte, aká je jej veľkosť, a takisto to, kde je umiestnená. 

Napätie batérií býva zvyčajne 24 V, 33 V alebo 36 V. Vyššia kapacita má zaručiť aj vyšší dojazd, no ten môže byť ovplyvnený aj vašou hmotnosťou, terénom, štýlom jazdy či stupňom asistencie, ktorý využívate. Preto treba uvádzaný dojazd výrobcu brať trochu s rezervou.  

Dôležité je aj umiestnenie batérie, pretože ovplyvňuje, ako pohodlne sa vám bude elektrobicykel riadiť a ako sa bude správať v rôznom teréne. Batéria môže byť vpredu pod nosičom, na spodnom ráme bicykla, kam sa väčšinou odkladá fľaša, alebo v zadnej časti na rúre pod sedadlom. Bicykel je najlepšie vyvážený a najlepšie sa ovláda vtedy, ak je pripevnená na ráme (či v ráme) alebo pod sedadlom.

3. Aký je výkon motora a kde je elektropohon umiestnený?

Aj to, aký je výkon motora daného elektrobicykla, a kde je umiestnený, sú dôležité parametre na zváženie. Obe veci totiž ovplyvňujú, aká pohodlná bude vaša jazda. Existuje niekoľko typov motorov, ani o jednom sa však nedá s istotou povedať, že je najlepší. Výber skôr závisí od vašich preferencií a finančných možností. 

Výkon motora je väčšinou 250 W, ako upravuje vyhláška, no na trhu sú aj bicykle s 350 W motorom. Ich výkon je však umelo znižovaný, aby neporušovali zákon. Výhodou je ale to, že takýto motor má ešte stále nejakú rezervu, je menej namáhaný, a tak dlhšie vydrží. Takisto treba podotknúť, že hoci majú elektrobicykle väčšinou rovnaký výkon, líšia sa v hodnote točivého momentu, ktorý ovplyvňuje konečnú silu motora.

Aj umiestnenie elektropohonu ovplyvňuje ovládanie bicykla a pohodlnosť jazdy. Elektropohon môže byť na prednom kolese, v strede alebo na zadnom kolese. Každé umiestnenie má svoje výhody aj nevýhody:

Predné koleso

●     Väčšinou je takto elektropohon umiestnený na mestských bicykloch. Na predné koleso sa ľahko inštaluje, čo sa odzrkadľuje aj na nižšej cene elektrobicykla.  

●     Nevýhodou je riziko preklzávania kolesa na mokrej ceste či na mäkkom, trávnatom povrchu. Koleso je takisto ťažšie, čo môže byť problém pri zdolávaní obrubníkov a schodov v meste.

Stred bicykla

●     Bicykel je ideálne vyvážený, keď je elektropohon v strede, čo oceníte najmä v náročnom teréne.  

●     Jazda je celkovo veľmi pohodlná a elektrobicykel sa ľahko ovláda.  

●     Umiestnenie v strede prispieva aj k vysokému výkonu motora a jeho maximálnej efektívnosti, takže sa predĺži aj celkový dojazd.  

●     Toto umiestnenie je však zložitejšie na montáž, preto je cena za takýto elektrobicykel vyššia.

Zadné koleso

●     O trochu horšie vyváženie bicykla, no stále postačujúce aj do miernejšieho terénu.  

●     Manipulácia je však ľahšia oproti elektrobicyklu s pohonom umiestneným na prednom kolese.  

●     Inštalácia takisto nie je zložitá, takže cena elektrobicykla so zadným pohonom je stále prijateľná.

Toto sú základné veci, ktoré by ste pri výbere a pred finálnou kúpu elektrobicykla mali zvážiť. Je  však dobré informovať sa aj v špecializovaných predajniach, kde vám zodpovedajú aj ďalšie otázky a pomôžu vybrať bicykel na mieru presne pre vás.

Aká je cena elektrobicykla?

Cena elektrobicykla sa líši podľa toho, o aký typ a značku ide, aké napätie má batéria či z akých materiálov je vyrobený. Je to však vyššia investícia ako do klasického bicykla. Ak ho však plánujete využívať pravidelne, rozhodne sa vám vráti. Mestské elektrobicykle zvyčajne stoja okolo 1 000 eur, môže to byť však aj o trochu menej (cca 600 eur), no aj o dosť viac (4 000 eur). 

Trekingové a horské elektrobicykle, od ktorých sa očakáva lepší výkon, sú drahšie. Cena však zodpovedá použitému motoru a konštrukcii, ktoré musia byť odolné, keďže s nimi jazdíte už aj v náročnejšom teréne. Cena takýchto elektrobicyklov sa väčšinou pohybuje od 1 500 do 7 000 eur, no dajú sa nájsť aj drahšie modely. Tie sú však už vyrobené z drahých materiálov, napríklad z karbónu, a prispôsobené na jazdu v extrémnych podmienkach.

Ako môžete financovať jeho kúpu?

Keďže elektrobicykel patrí k ekologickým a zdraviu prospešným spôsobom dopravy, hovorí sa aj o zavedení štátnej dotácie, aby si ho mohlo dovoliť viac ľudí. Maximálna výška príspevku by mala byť 1 000 eur a požiadať by oň mohli fyzické osoby aj podnikateliaDotácie na mnohé eko projekty sú už spustené, presný dátum spustenia tejto iniciatívy však ešte nepoznáme.

V Ceteleme vám ponúkame výhodnú EKO pôžičku, s ktorou môžete financovať kúpu elektrobicykla, no aj iných eko projektov až do výšky 50 000 eur s mimoriadne zvýhodneným garantovaným úrokom 4,9 % ročne. 

 

EKO pôžička od Cetelem. Reprezentatívny príklad: Pri úvere vo výške 15 000,00 €, s úrokovou sadzbou 4,90 % ročne, s počtom mesačných splátok 72 vo výške 257,72€, s dobou splatnosti 72 mesiacov je celková čiastka, ktorú spotrebiteľ zaplatí 18 555,84€ vrátane poistenia. Poplatok za poskytnutie úveru je 0 €. RPMN je vo výške 5,01 %. Výpočet RPMN nezohľadňuje sumu určenú na úhradu poistného, pretože poistenie nie je podmienkou poskytnutia pôžičky. Na schválenie a poskytnutie pôžičky nie je právny nárok.

Navigace Vyhľadávanie
Vyhľadávanie
Klientská zóna